top of page

Historiek

Opgericht in 1864

De Harmonie De Bie werd opgericht op 20 oktober 1864 door Charle Montignies, onderwijzer en koter te Rekkem. We baseren ons op die datum omdat die terug te vinden is op de eerste vlag. Verdere gegevens omtrent de beginperiode van de harmonie ontbreken, aangezien er geen archief van de vereniging is bewaard. Omdat in die periode in Rekkem hoofdzakelijk Frans gesproken werd, kreeg de harmonie dan ook de eerste benaming "L'Abeille". De stichter componeerde een mars "La Reckemnoise", die helaas verloren is gegaan.

Groei en bloei in de 19° eeuw

Bij tal van manifestaties zorgde de harmonie voor de muzikale ondersteuning, zoals bij inhuldigingen, stoeten, alsook bij begrafenissen van notabelen en eigen leden.

 

In 1882 nam de harmonie deel aan het festival te Roubaix en behaalde er de 2de prijs.

 

Niet zelden werd de harmonie buiten de gemeente uitgenodigd om deel te nemen aan stoeten, plechtigheden en wedstrijden. De verplaatsingen naar festiviteiten in de omstreken gebeurden te voet. Voor de verre uitstappen werd er gebruik gemaakt van een grote kar waarop een aantal banken waren gemonteerd en die werd voortgetrokken door paarden.

Ups & downs in de 20ste eeuw

In 1921 werd op de Plaats te Rekkem een kiosk gebouwd, waarop de jaarlijkse muziekfeesten werden gegeven tijdens de kermis. Met het 60-jarig bestaan, kreeg de harmonie de titel “Koninklijke Harmonie” op 15 maart 1924.

Aangezien er geen muziekscholen bestonden, gaven de oudere muzikanten van de harmonie muzieklessen aan de jongere opvolgers. Zij kregen de beginselen van notenleer en leerden nadien een instrument te bespelen.

 

In 1947 werd het 80-jarig bestaan gevierd, aangezien dit in 1944 niet mogelijk was. De harmonie telde toen 45 muzikanten. In 1949 werd een nieuw vaandel geschonken door de voorzitter Dr. Bouckaert.

 

De daaropvolgende jaren kende de harmonie een terugval. Ondanks de inspanningen van de verschillende dirigenten, kon de goede werking van de harmonie niet meer verzekerd worden. In 1956 werd Georges Samoy, een muzikant uit Lauwe, aangesproken om dirigent te worden. Met de nieuwe dirigent werd direct werk gemaakt van het opnieuw omhoogtillen van de harmonie. Zij kreeg haar flinke uitstraling terug en nam weer deel aan verschillende toernooien, met prachtige resultaten. In 1959 werd door Georges Samoy een groep tamboers opgericht. In 1964, bij het eeuwfeest, werd deze groep voorafgegaan door Pascal Phalempin, tamboer-majoor.

 

Na 10 jaar hield Georges Samoy het voor bekeken, en verloor de harmonie een persoon met veel inzet en muzikale capaciteiten. Daarop begon opnieuw een achteruitgang. De opeenvolgende dirigenten en het oprichten van een majorettenkorps konden het tij niet keren. Het dieptepunt werd bereikt in 1982. Van de harmonie was er toen eigenlijk geen sprake meer. Een plotse ommezwaai kwam er door Erve Lernout, een muzikant van de Barakken die te Rekkem woonde. Hij werd door het bestuur verkozen tot voorzitter en Hans Lesage werd de dirigent. Langzaam kwam de harmonie de crisis te boven. Zij groeide uit van 6 muzikanten tot 41 muzikanten en 12 trommelaars. Het muzikale niveau werd opnieuw omhoog gebracht. Het bewijs werd geleverd in december 1985 met het eerste St.-Niklaasconcert. De harmonie en het St.-Niklaaskoor brachten een uitgebreid muzikaal programma.

 

In 1989 vierde de harmonie haar 125-jarig bestaan. Het werd een onvergetelijk feest- en jubeljaar. Naar aanleiding van de viering van 125 jaar Koninklijke Harmonie werd een boek uitgegeven. Er zijn nog enkele exemplaren beschikbaar.


Maar helaas in 1991, door meningsverschillen op bestuurlijk en muzikaal vlak, kwam de harmonie opnieuw in een neerwaartse spiraal. In die periode telde de harmonie nog 15 muzikanten. Deze neergaande spiraal werd omgebogen in 1995, met de komst van een vrouwelijke voorzitter Martine Claerhout. Op het einde van 1996 telde de harmonie opnieuw een 30-tal muzikanten. Met een beperkt bestuur werd er keihard gewerkt aan de toekomst, het vertrouwen en de uitstraling van de harmonie.

Een hechte harmonie in de 21ste eeuw

In 2004 nam Francis Duthoy de fakkel als voorzitter over. In 2009 vierde Harmonie de Bie haar 145ste verjaardag met een 4-daagse uitstap naar La Bresse (Vogezen - Frankrijk). Het werd een onvergetelijke reis!

 

In 2014 werd Harmonie De Bie 150 jaar. Deze speciale verjaardag werd het ganse jaar door uitgebreid gevierd. Het feestjaar begon met een nieuwjaarsconcert, waarin de muzikanten in bijpassende kostuums muziek van Strauss brachten. In een feestweekend organiseerde de harmonie tal van activiteiten, waaronder een play-in met concertje en een taptoe waarbij verschillende muziekverenigingen meespeelden. Als afsluiter speelden we een muziekstuk met meer dan 100 muzikanten. Een bijzondere apotheose voor alle toeschouwers! In hetzelfde jaar ging de harmonie nogmaals op reis, dit keer naar Luzerne (Zwitserland).


De harmonie is tot op vandaag een hechte groep van muzikanten, die het plezier van samen muziek maken gevonden hebben.

bottom of page